DATA GOVERNANCE

DBHeroes biedt ondersteuning om structuur aan te brengen in uw datalandschap. Bespaar tijd en geld met heldere processen, duidelijke verantwoordelijkheden en hoge datakwaliteit.

Contact opnemen

Heeft u naar aanleiding van deze uitleg een vraag of wenst u meer informatie te ontvangen? Wij zijn te bereiken via het onderstaande contactformulier. U kunt ons natuurlijk ook bellen ( 088 888 6000 ) of een e-mail sturen ( info@dbheroes.eu).

Waarom heeft mijn organisatie eigenlijk Data Governance nodig?

Laten we een paar decennia terug in de tijd gaan. Menig kantoorpand beschikte toen nog over een archiefkamer waar eindeloos veel papierwerk vol bedrijfsgegevens werd opgeslagen. Die archiefkamer was alleen van nut als alle documenten volgens een helder systeem werden opgeborgen. De werknemers moesten precies weten waar ze welk document konden vinden, anders was het zoeken naar een speld in een hooiberg.

In feite is er in al die decennia qua soort werkzaamheden weinig veranderd. Wat wel veranderd is, is de hoeveelheid data en hoe de gegevens worden verwerkt en onderhouden. Data Governance zorgt ervoor dat dit op orde is. Dat wil zeggen: de data is beschikbaar, betrouwbaar, bruikbaar en veilig. Dat scheelt een hoop kopzorgen én geld. Daarnaast is een goede data governance structuur essentieel om te voldoen aan wet- en regelgeving.

Is dat zo? Leg uit.

Er worden steeds meer wettelijke eisen aan het beheren van data gesteld. Op 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG/GDPR) in werking getreden. Organisaties moeten nu weten over welke data ze beschikken, wat ze ermee doen en wie erbij kan. Ook mogen persoonlijke data niet langer dan nodig worden bewaard. Aan deze eisen kan een organisatie alleen voldoen als de Data Governance goed is geregeld.

Duidelijk, maar wat kan DBHeroes hierin betekenen?

Met onze ervaring en expertise helpen wij organisaties bij het aanbrengen van een heldere en efficiënte Data Governance-structuur. Dat begint met een overleg met zowel management als werknemers. Over welke gegevens beschikt de organisatie? Waar wordt de data voor gebruikt? Hoe worden alle gegevens opgeslagen? Wie is er verantwoordelijk voor de data? Bij DBHeroes achten wij het van groot belang dat de Data Governance van een organisatie vanuit verschillende invalshoeken wordt bekeken. Alleen zo sluit de structuur optimaal aan bij de organisatie.

Na onze analyse volgt de volgende stap: we brengen in kaart hoe de Data Governance-structuur geoptimaliseerd kan worden en helpen daarna, mocht daar behoefte aan zijn, bij de implementatie van die structuur. Uiteraard kunnen we, als alle werkzaamheden erop zitten, op regelmatige basis blijven langskomen om indien nodig aanpassingen door te voeren.

Jullie gaan grondig te werk. Wat nou als wij maar één proces willen verbeteren?

Geen enkel probleem. Ook daar zetten wij ons volledig voor in. Juist een kleine kink in de kabel kan voor grote problemen en een hoop ergernis zorgen. We zien bijvoorbeeld bij een indiensttredingsproces problemen ontstaan zoals een half ingerichte werkplek, niet kunnen inloggen en niet bereikbaar zijn voor collega’s. Dit allemaal omdat de juiste gegevens niet bij de juiste afdelingen terechtkwamen. Door kritisch naar de data-infrastructuur te kijken hebben we dit proces gestroomlijnd en de kwaliteit van data verbeterd.

Eerlijk gezegd weet ik nog niet precies waar onze organisatie behoefte aan heeft. Is het ook mogelijk om eerst alleen advies van jullie te krijgen?

Dat spreekt voor zich. We komen graag een keer kijken en voorzien u van een passend advies: welke datastructuur past het beste bij uw organisatie en waarom. Neem hiervoor contact op met ons!

Het ging net al even over de nieuwe privacywetgeving (AVG/GDPR). Moeten wij daar verder nog iets voor doen?

Met het op orde brengen van de Data Governance structuur is de grootste stap al gezet. Bij de overige vereisten kunnen wij ook helpen. Lees hier meer over AVG-compliant worden en wat DBHeroes hierbij precies voor u kan betekenen.